Nerve ( Oyun)

 

 

Yazar: Kerim KARAKAŞ

Sürekli gelişen ve değişen sosyal medya eğilimi üzerine kurgulanan Nerve filmi dilimize “Oyun” olarak çevrilmiş. Fragmanını izlediğinizde ilginizi çeken Nerve, “keşke sadece fragmanı izleseydim.” dedirtecek bir senaryoya sahip. Esas kız Vee’nin, Ian’ı öpmesiyle start veren “klişe senaryo”da arkasından ne geleceğini tahmin edemeyeceğimiz bir veya iki sahne var. Mesela oyun içinde izleyiciler ve oyuncuların yanı sıra “mahkûmlar” kategorisinin oluşturulması çok şaşırtıcı değil ama senaryonun sıradanlığı karşısında küçük de olsa bir “oh!” çektiriyor.

Filmin Amerikan liselerinden birinde başlaması, lisenin popüler kızıyla çekingen esas kızın çok yakın arkadaş olması, yakışıklı asi gencin başının dertte olması ve esas kızın asi gence âşık olması izleyenleri oldukça şaşırtmış olsa gerek(!).Bu arada yakışıklı asi genç rolünde Dave Franco’yu oynatmak bu konuda doğru bir seçim olmuş bence. Kapitalist sistemin “market demand” adı altında piyasaya sürdüğü bu yapımların gişe yapmama ihtimalleri yok çünkü gençlerimiz bu aşklı, cesaretli, eğlenceli senaryoları çok seviyor. American Dream, Amerika dışındaki her yeri ele geçirmiş durumda olduğundan bu tür filmlerin, dizilerin ve hatta kitapların talibi de oldukça bol.

Kurgu noktasında ise filmin hakkını vermek lazım. İnternet, akıllı telefon ve interaktif uygulamaların hayatımızı çepeçevre sardığı son on yıldaki sürece istinaden düşünülmüş; gayet de güzel düşünülmüş bir uygulamamız var. İsmi Nerve. Tüm film bu uygulamanın etrafında dönüyor, dönebiliyor. Çünkü kurgu kuvvetli. ..Anonim sağlayıcılar tarafından uygulamaya servis edilen görüntülerle oyunculara görevler veren “izleyiciler” başlı başına ele alınabilecek bir grup. Freudyen perspektifle bakıldığı zaman, bastırdıkları id’lerini, statülerinin müsaade etmediği isteklerini oyunculara parayla yaptırmaları bir nevi eleştiri konumunda diyebiliriz. Filmin son kısmında bu “izleyiciler” paralarıyla ne kadar ilkelleştiklerini gösterecek, insan hayatına ne kadar duyarsızlaştıklarını sergileyecekler. Film hakkında daha derin bir çalışma yapıldığı zaman bahsettiğimiz hususlar daha dikkat çekici hâle gelecektir.

Özetle söylemek gerekirse Nerve filmi; Dave Franco, “İzleyiciler”in tahlili ve sanal dünyanın hayatımıza nasıl egemen olduğunu görmek için izlenebilecek bir film. Bunun dışında gençlik dizilerinden ve amiyane tabirle ergen kitaplarından pek de farkı yok senaryo açısından. Tabi bunlar sadece benim görüşlerim. Unutmayın, neyi izlediğiniz kadar nasıl izlediğiniz de önemli!

Benzer Yazılar

Bir Yorum Yazarak Siz de Katkı Sağlayın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.