YAZAR : Şehriban Simay DEMİR

Yaşamımızın yaptığımız seçimlere göre şekillendiği kanısındayım ve iyi ya da kötü bu seçimlerin sonucunu yaşıyoruz. Yaptığımız her tercihte hayatımız için başka bir ihtimali yok ederken yepyeni kapılar açıyoruz yaşam yolculuğunda Bu Zeynep için de geçerli. Zeynep belki de ilk kez kimseye danışmadan, yargılanacağından korkmadan, kimseden hiçbir şeyi saklama gereksinimi hissetmeden bir seçim yaptı. O, Barış’ın evlenme teklifini kabul etti.

Zeynep Barış’ın başına bir şey gelmesinden, onun yüzünden zarar göreceği fikrinden çok korkuyordu. Bundan dolayı ondan ayrılmak zorunda hissediyordu kendini. Özlem’in bir anda dayattığı sözler, kurduğu baskı, Barış’la ve Barış’sız yaşadığı tüm olaylar  onu bir seçim yapmaya zorladı. Ya Barış’ı, işini bırakıp gidecekti yahut onunla kalıp yepyeni bir yola girecekti. O tüm korkularına, Özlem’e ve annesine rağmen Barış’la evlenmeyi seçti; zira bunu yapmazsa hep geçmişte takılı kalacağını ve bir daha ilerleyemeyeceğini hissediyordu. Bu sayede yaşadığı tüm kötü günleri geride bırakacağına ve Barış’ın onun için “Dünyayı daha iyi bir yer” haline getireceğine inandı. Bu yüzden onu terk etmeyi düşünürken kabul etti evlenme teklifini, bu sayede cevabı “hayır”dan  “evet”e döndü.  Bu onun tercihiydi ve kimsenin sorgulamasına izin vermedi zira Nermin istedi diye Faruk’a, Sakine istedi diye Mehdi’ye evet demişti zamanında. Bu kez kendi hür iradesiyle kendi istediği için verdi cevabını. Fakat onun evet deyişi bile onun bir kez daha geçmişe gitmesine mani olamadı, Benal’in telefonuyla geçmişiyle yüz yüze geldi. Zeynep ikinci kez bir kapıyı kırıp çıktı Mehdi’nin hayatından ve Benal’i daha önce kendi yaşadığı durumdan kurtarmak “Bir defteri tamamen kapatmak!” anlamına geliyordu onun için. Fakat Benal bebeğini ona bırakarak yepyeni bir sayfa açtı hayatlarında. Bakalım Barış’a söylediği gibi artık kendine mi odaklanacak yoksa yeni sorumlulukların altına mı girecek?

Zeynep kararlarına saygı duyan, yaptıklarına destek olan tek kişinin yanında olmayı tercih etti: Barış’ın. Barış’sa Özlem’e hatta Savaş’ın ilk baştaki tüm karşı çıkmalarına rağmen Zeynep’le birlikte bir yaşam seçti. Ancak bu karar Tunahan Ailesi’ne deyim yerindeyse bomba gibi düştü. Özlem, Zeynep’i istemiyor çünkü onu hem kendi ailesine layık görmüyor hem de onun Barış’a aşık olmadığını düşünüyor. Zeynep’in Barış’ı üzeceğinden korkuyor  “Daha önce yaptığın hatayı yine yapıyorsun” deyişinin asıl nedenini tam açıklanmamış olsa da ben bunun Barış’ın eski eşiyle ilgili olduğu kanısındayım. Biz Barış’ın geçmişine dair pek bir şey bilmesek de onun da evlendiğini ve bu sürecin boşanmayla tamamlandığını biliyoruz. Fakat neler yaşandı, bizim için hala muğlâk. Evet, eski eşiyle ilgili pek bir veri yok elimizde ama Zeynep’in aksine sırf ailesi onaylıyor diye evlendiğini biliyoruz mesela, ya da Barış’ın  ona aşık olmadığını öğrenmiştik ilk ağızdan. Ama şimdi deli gibi aşık Zeynep’e. Peki o zaman Özlem’in kast ettiği hata ne? Yine de Barış, Mehdi’ye ve tüm olanlara rağmen Zeynep’le evlenince her şeyin düzeleceğine inanıyor ve bu sefer Zeynep konusunda asla anlaşamadığı Savaş’ın da desteğini almış durumda.

Hatırlarsanız Barış ve Zeynep ilişkisine Savaş ilk günden beri karşıydı. Bunu “Zeynep benim tek arkadaşım ve sen onu hırpalarsın bu yüzden sen de sadece arkadaşı olacaksın!” diyerek belirtmişti. Barış’ın bu ilişkiyi yürütemeyeceğini ve Zeynep’le araları bozulması halinde kendisinin de tek dostunu kaybedeceğini düşünüyordu. Buna rağmen Barış’ın Zeynep’e evlenme teklif ettiğini öğrendiğinde bunca zaman karşı çıkan Savaş bırakın tepki göstermeyi bir de Barış’a destek oldu. Çünkü abisinin bu seçimi onun ne kadar ciddi olduğunu ve Zeynep’i ne kadar çok sevdiğini gösteriyordu Savaş’a göre. Onların evlenmesinin biricik arkadaşını kaybedeceği anlamına gelmeyeceğini gördüğü için de gönül rahatlığıyla kabullendi ve destek verdi.

Aslında Zeynep’le Barış göründüğünden de çok benziyor birbirine. Bildiğimiz üzere Barış pek de anne hatta aile sevgisi görmeden büyümüş biri.O yüzden ailesinin sevdiği benimsediği biriyle sırf onaylanmak için yani sevmediği halde ailesi istedi diye evlenmiş. Birazcık kendini o aileden hissetmek, varlığını görünür kılmak için yaptı belki de… Zeynep’se kendini borçlu hissetmekten, içine düştüğü vicdan azabından kurtulmak için evlenmeye karar vermişti her seferinde. Belki de bu yüzden Barış her an yanında oldu, yaşamlarını karşılaştırdı ona yol göstermek istedi. Çünkü farkında olmasalar da ikisi de farklı dünyalarda benzer şeyler yaşadı ve bu iki yaralı ruh birbirini bir şekilde buldu.

Söz konusu seçmek olduğunda Mehdi her zaman işin en kolay olanını tercih eder. Gücü yettiğinde gücüyle baskılar, yetmediğindeyse sessizliğe bürünüp karşısındakinin vicdanına oynar. Benal’le konuşup orta yol bulmak varken eve kilitledi onu mesela. Onu ikna etmek için bir dakika bile uğraşmadı. Zaten onun en büyük defosu sürekli anı kurtarma derdinde olması. “Şimdiyi halledeyim sonrasını sonra düşünürüz” modunda. O hep böyleydi aslında, Zeynep’le evliyken de sorunların tamamını görmezden gelir, baskılar ve sonraya bırakırdı yeter ki anı kurtarsın.Eğer Benal’in dediği gibi maksadı kırk gün odada tutmak olsaydı telefonunu alır, kapıya iki adam diker kimsenin de bir şeyden haberi olmazdı. Ama o anlık odaya kilitledi ve Nuh durdurmasa evden gidecekti.Hep söyledik, Mehdi karşısındakini güç kullanmadan ikna edebileceğine inanmayacak kadar aciz biri. Sadece sesini yükselterek, sırf daha güçlü olduğu için insanları kontrol etmeye çalışan korkak bir zavallı. Daha önce Zeynep’i şimdiyse kızını kaybetme korkusu onu zorbalığa yönlendirdi. Aslında şiddet uygulamak ona kendini anlatmaktan daha kolay geliyor. Bu sayede kendini ezik görmekten, aşağılık kompleksinden kurtuluyor. Acizliğini böyle kapatıyor ve kendini bu şekilde tatmin ediyor. Zorbalık yapıyor pişman olduğunu dile getiriyor ama aynı olay karşısında yine aynı tepkiyi veriyor zira gerçekte bundan asla pişman olmuyor.

Mehdi hiçbir şeyden pişman değilse de Benal onunla birlikte olduğu için pişman. Çünkü “Mehdi beni sevmiyor, bana bunu yapmaz” demiş olsa da Mehdi ona da aynı şeyi yaptı. Şiddetin, sevmekle hiçbir ilgisi yoktur ve o bunu zor yoldan öğrendi. Benal bu hikâyede hep değişik ruh hali sergiledi; seçimleri hep olaylara göre değişti ve duruma göre şekillendirdi düşüncelerini. Hamile olduğunu ilk öğrendiğinde bebeği istemedi ,aldırmak için harekete geçti. Evliliğin sahte olduğunu öğrendiğindeyse Mehdi’ye olan duygularını apaçık belli etti. Mehdi’den yana umudu kalmayınca evi terk etti. Sonra Mehdi evlenmeyi kabul edince şartları da kabul ederek evlendi. Şimdiyse Mehdi bunun kızı için yapılan bir evlilik olduğunu söyleyince “Ben kızım o evde yaşasın istemiyorum” bahanesiyle evden ayrılmak istedi. Bahane diyorum çünkü ben Benal’in kızının o evde büyümesini istemediği için ayrıldığını düşünmüyorum.Benal’in o evden ayrılmak istemesinin tek sebebi Mehdi’nin onu asla sevmeyecek olması. Mehdi’nin yaptığı çok, çok yanlış, kızını o evde tutmak için kullandığı yöntem kabul edilemez ama Benal  o evden Mehdi onu sevmediği için ayrıldı. Eğer normal birer karı koca olsalardı Benal o evden de o adamlardan da şikayetçi olmazdı. Daha önce “Sevilmek istiyorum ama Mehdi beni sevmiyor” diye isyan ederken de aynı durumdaydı. Üstelik Benal çaresiz biri değil. Yerleşeceği bir evi, hazırda bir işi ve arkasında Nuh gibi Zeynep gibi sözünü Mehdi’ye geçirecek güvenilir insanlar var. Yani kızını bırakacak öyle büyük bir zorunluluğu yoktu. Evet, belki onun çaresizliğini, o anki kıvranışını anlayamam ama onun bebeğini bırakma nedenini de anlayamıyorum. Şu an “Mehdi bebeğimi benden alacak ve bir daha göstermeyecek” diye korkuyor. Fakat zaten esas planı kızını alıp gitmek değil miydi? O yüzden mantığını algılayamıyorum. Bu şekilde de kızını görmeyecek. Aslında Benal dava açsa kızını da özgürlüğünü de alabilir ama maalesef bunu yazarken bile Benal’in sırf bu yüzden üçüncü sayfa haberi olabileceğini bildiğini de bundan dolayı korkmasını da haklı bulduğumdan bir şey diyemiyorum.

Mehdi’nin Benal’i odaya hapsetmesi Cemile için de bir kırılma noktası oldu. Cemile bildiğimiz üzere Müjgan ölene kadar neredeyse her konuda Mehdi’yi karşısına alma pahasına Zeynep’in yanında olurdu. Hatta “Böyle seveceksen sevme” diye uyarıda bulunmuştu. Zeynep’in o kapıyı kırıp çıkması ona bile ilham olmuş ve zincirlerini kırıp Nuh’la evlenmişti. Fakat Müjgan’ın ölümü onun içine deli gibi kaybetme korkusu saldı, psikolojisi çöktü ve akabinde daha onun acısını yaşayamadan Mehdi Zeynep’i kaçırarak hapse girdi, bıçaklandı. Bütün bunlar ona o kadar fazla geldi, Mehdi’yi koruma içgüdüsü o kadar üst seviyeye çıktı ki düşündüğü tek şey o oldu. Fakat bu son olayla onda da bir şeyler dank etti. O daha önce Mehdi’yi engelleyebileceğine, onun yanındayken kötü bir şey yapmayacağına inanıyordu. “Ben onu durdururum ” düşüncesi vardı ama Benal’in de Zeynep’le aynı şeyleri yaşamaya başladığını görünce buna gücünün yetmeyeceğini anladı, onu durduramazdı. Mehdi kontrol edilemez bir hal almıştı, kendi isteği doğrultusunda hareket ediyordu. Bu yüzden Nuh’un da yardımıyla seçimini yaptı ve kendi hayatına odaklanma kararı aldı.

Nuh geçmişte Mehdi’yi ne kadar uyarsa da yaptıklarına mani olamadı. Doğru yolu bulması için elinden gelen her şeyi yaptı ama Mehdi bir türlü durmak, düşünmek nedir bilmedi. Buna rağmen hep onun yanında olup destek çıktı. Fakat bu sefer Nuh’un da sabrı taştı. Bu yüzden bu defa sadece uyarmakla yetinmedi gitti yanlışını yüzüne vurup hesap sordu “Bittik ya biz bittik” diye isyan etti. Onun da bir daha aynı şeyleri kaldıracak ne gücü ne de sabrı vardı. Bu sebeple Mehdi’yle tüm bağlarını kopardı, Barış’ın yanından ayrıldı ve çok ısrar etmesine rağmen Nermin’in yardım teklifini kabul etmedi. Yeni bir hayat isteyerek çıktığı bu yolda sadece yol arkadaşını “gönlünün kızıl yanını” yamacına aldı. Yine ve yeniden; çok mutlu olması dileğiyle.

Herkes bir şekilde tercihini yaptı ve olumlu ya da olumsuz  yeni bir adım attı. Bakalım bundan sonra kaderleri onlara nasıl bir yol sunacak.

Haftaya görüşmek üzere.

 

 

Benzer Yazılar

Bir Yorum Yazarak Siz de Katkı Sağlayın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.