YAZAR: Şeyma BULUT

Zamanla her şeyin geçeceği, acıların biteceği söylenir. Bana kalırsa bu deli saçması. Zaman sadece saatlerin ilerlemesi gibi geliyor bana. Hele ki o geçmesi beklenen olay, hayatları etkiliyorsa zamanın geçmesi neyi çözebilir ki? Zülüf ve Kenan’ın hayatı 15 sene önce başkalarının işledikleri günahlar yüzünden değişiverdi. Biri tüm hayatını değiştirmek durumunda kalırken diğeri bir kız çocuğu olarak tek başına bütün yaşananlara dayanmak zorundaydı. Şimdiyse yaptıkları evlilikle tahmin bile edemedikleri bir durumun içindeler. Duyguları, geçmişin sırları ve aileleri… Hepsi birden üstlerine gelirken bir yanda kaybolan bir yaşam, diğer yanda çalınan bir hayat varken günü yaşayabilmek mümkün olur mu acaba? Şimdi bu zorlukları takvim yaprakları nasıl değiştirebilir ki?

Zülüf Celirin peşindeZülüf, hayatını  babasına atılan iftira yüzünden sıkıntılarla geçirdi. Bu da ruhunda yaralar açmış ve bu yaralar iltihaplanmış. Gerçekler ortaya çıkıp da asıl suçlular ortaya çıkmadan da o izler kapanacağa benzemiyor. Bu yüzden ateşten gömleği giyerek altınları çalanın peşine düşüp hem babasını aklamanın hem de çalınan hayatlarını geri alabilmenin planını yaptı. Bunlar güzel hedefler de tek başına nereye kadar mücadele edebilir ki? O tek başına ama karşısında gizli orduları olan düşmanları var. İlla ki bir müttefiğe ihtiyaç duyacak ancak yanı başındaki o destek kuvveti görmemek için direndikçe direniyor. Kenan’a “düşmanımın oğlu” gözüyle değil de “o da en az benim kadar mağdur” gözüyle bakabildiğinde peşine düştüğü sırları açığa çıkarması çok daha kolay olabilir. Aksi takdirde Kevsa, Celil ve Ökkeş karşısında pek bir şansının olduğunu sanmıyorum. Hele de böyle hayati hatalar yapmaya devam ederse, kaybetmesi kaçınılmaz olacağa benziyor.

Kenan hatırlarla başbaşaZülüf’ün inatla görmek istemediği şey, Kenan’ın da bu hikâyenin kaybedenlerinden biri olması. İstanbul’da bambaşka bir hayatın hayallerini kurarken babasının ani ölümüyle her şeyden vazgeçerek doğduğu topraklara dönmek zorunda kalmış. Kardeşler küçük, anne zor ve üstüne binen tonlarca ağırlıkta yük. Tüm bunlar yetmez gibi bir de insanlar zarar görmesin diye yine kendinden vazgeçen bir adam o. Bunca fedakârlığına rağmen sırf ondan bekleneni yapmadığı için çok sevdiği babasına ihanetle suçlanıyor. Bir adam daha ne kadar dayanabilir bilmiyorum ama taş olsa çatlardı diye düşünüyorum. İşin acı yanı da bunca ağırlığın altında yanında olan bir kişi bile yok. Tek bir kişi bile omzunu tutup, “Kenan, her şey yoluna girecek!” deyiverse belki yaşadığı hayat daha katlanılır bir hâl alabilirdi.

Kenan annesinin yanındaKenan içine düştüğü yalnızlıkla baş edemeyecek hâle gelince soluğu İsmihan’ın yanında aldı. Kan çekiyor işte. İnsan bazen sadece kendisini dinleyecek birine ihtiyaç duyabiliyor. Anlamasına gerek yok sadece dinlesin yeter dersin ya Kenan da bu ruh hâlindeydi. Tam da bu yüzden süt annesinin yanında buldu kendisini. Hislerinde de yanılmadı. İsmihan oğlunun içinde bulunduğu cendereyi, başkalarının günahlarının bedellerini nasıl acı içinde ödediğini ve onun büyük acısını görebildi. Hatta Zülüf’e kalbinin aktığını bile gördü. Kenan en azından bir kişiye tüm bunlar olmasaydı Zülüf’ü sevebileceğini söyledi. Evliliğe onun hayatı için razı olduğunu, hayatına bodoslama giren bu kızın ne kadar iyi ve doğru bir insan olduğunu sesli olarak da ifade etti. Onun yüzündeki rahatlamayı ve sonunda birine içini dökmenin verdiği huzuru okumak pek de zor değildi. Geçmişlerinin buna engel olduğunu söylese de birisi kendisine sevginin şarta bağlı olmadığını ve kalbin ferman dinlemeyeceğini söyleyiversin.

Zülüf ve Kenan müzedeKenan ve Zülüf belki büyük bir aşkın içinde değiller ancak artık anlıyorlar birbirlerini. Zülüf gerçeğin peşinde koşarken yüreği onu kendisini en son iyi hissettiği yere savurdu . Planlı bir gidiş değildi bu, ayakları onu götürdü. Müzede gidebileceği onlarca yer varken Kenan’la yollarının kesiştiği o bankta buldu kendisini. Her ne kadar duvarlarını dik tutmaya çalışsa da kalbinin derinliklerinde bir yerde hayatına giren bu adamın iyi ve dürüst olduğuna inanmaya başladı diye düşünüyorum. Mantığı ve öfkesi tersinin olduğuna dair kanıtlar arasa da kalbi ona bambaşka şeyler yaptırıyor. Bir de o mucizevi yerde, yanında kendini ona iyi hissettiren tek insanı bulunca da tüm sorunlardan sıyrıldıkları bir alan yarattılar kendilerine. Yeni tanışan iki insan gibi sohbet ettiler, birlikte kestane yediler ve sanki ikinci buluşmalarıymış gibi birbirlerini tanımaya çalıştılar. Halbuki zoraki evlilik yaşayan ve bir gün ayrılacakları kesin olan iki insandan beklenmeyecek hareketler bunlar. Zülüf’ün arkadaşıyla, Kenan’ın annesiyle yaptığı samimi konuşmalar da bu zoraki durumun değişmesinin çok da zor olmadığı kanaatini oluşturdu bende. Etraflarında bunca kıyamet koparken birbirlerine ayırdıkları bu küçücük an çok özel ve umut doluydu. Bu konuda ben oldukça iddialıyım. Geçmişin kâbuslarıyla kavrulan bir kadın, teselliyi düşmanım dediği adama sımsıkı sarılarak buluyorsa orada aşka bir adım kalmıştır, arkadaş; inanıyorum ben.  Üstlerinde gezen Kevsa kadın tehlikesine rağmen kalplerinde kötülük barındırmayan bu iki insanın birbirlerine çok güzel candaş olacaklarını düşünüyorum.

Zülüf ve Kenan en zor anlarında birbirlerine dayanmaya başlayadursun Kevsa, tüm heybetiyle planlarına kaldığı yerden devam ediyor. Bir yandan Ökkeş’i kurtarmak için sinsi dolaplar çevirirken diğer tarafta düşmanlarına Kenan’ı da ekledi. Güya oğlunu korumak için yapıyor bunları ama tamamen safsata bu. Kevsa gücü elde etmek istiyor ve bunun için de canımın canı dediği Ökkeş’i de ateşler içine atıyor. Oğlunun serseri mayın gibi dolaştığını ve patladığı yerde sebep olacağı felaketi ya görmüyor ya da umursamıyor. Elbette ki oğlunu seviyordur ancak kendinden çok sevmiyor bence. Kenan, Ökkeş katil olmasın diye onunla düşman olmayı göze alırken annesi gizli gizli  gaz vermeye devam ediyor. Onun gibi zeki bir kadının olacakları tahmin edemeyeceğini de düşünmüyorum. Şimdilik gücü sadece Zülüf’e yetiyor. Fırsatını ilk yakaladığında gelinine yaptığını Kenan’a da yapmaktan çekinmeyecektir. Başarılı olur mu? İşte ondan şüphem var. Kevsa ne kadar zeki ve atik olsa da ortağı Celil gibi bir vasıfsız olunca, Kenan’ın zekâsı karşısında kaybetmeye mahkûmlar bana kalırsa.

Celil ablasının emirlerini yerine getirirken diğer yandan da uyanıkken kabuslar görmeye devam ediyor. Zülüf’ün gerçekleri ortaya çıkarması durumunda o ve Kasım her şeylerini kaybedecekler. Zülüf’ün onlara adım adım yaklaştığını görürlerken bir de kayıp altınların bulunmaması durumunda bu iki aç gözlü arkadaşın birbirlerine düşmemesi için bir sebep göremiyorum. Kasım zaten Emel’den şüphelenecek duruma geldiyse Celil’le aralarının bozulmasına ramak kaldı diyebiliriz. Her an kavga etmelerinden bunun ayak seslerini çok rahatça duyabiliyorum ben.

Herkes bir şekilde yolunu tutturmuş ama Bedir, her şeyin ortasında sıkışmış vaziyette. Bir yandan Kevsa ve diğerlerinden Güvercin’ini korumak isterken diğer yandan eski bir hükümlü olarak ayakta kalmaya çalışıyor. Bizim toplumun en sevdiği şeylerden biri düşene tekme atmaktır. Adam, cezaevinden çıktı ya hayatını dışarıda da kaydıralım hareketlerini görmeye başladık bile. İşini yeniden kurmak isteyen Bedir’e kapılar teker teker kapanıyor. Yardım istemeyecek kadar da gururlu olması da durumunu kolaylaştırmıyor. Zorlu hayat mücadelesi yetmezmiş gibi, bir de oğlu hedef alınıverdi; o bir baba. Evlatları söz konusu olduğunda her şey birden önemini yitiriyor. Kevsa kadın çocuklarıyla böylesine uğraşmaya devam ederse Bedir’in vereceği cevap oldukça ürkütücü olacak diye düşünüyorum.

Ökkeş ve Kenan karşı karşıyaBedir’in zorlama ifadesiyle serbest kalan Ökkeş, tırnaklarını önce abisine geçirdi. İçindeki öfkeyi, yaptıklarını babasının ölümünün ardına saklayarak Kenan’a en zayıf noktasından saldırdı. Zaten başta Kevsa olmak üzere herkes o yarayı kaşıyor. Fakat bu sefer Kenan da susmadı. Uzun süre sessizliğini herkese karşı koruyan Kenan da kükredi kardeşine. Karşısındaki adamın algıları açık olsaydı işe yarayabilirdi söyledikleri ancak karşısında bunları anlayacak biri yok. Ökkeş anlamadığı gibi abisini düşmanı ilan etti. Ben de adım kadar eminim ki aynı annesi gibi Kenan’a gücü yetmeyince hedefe Zülüf’ü koyacak.

ZülkenNe yazık ki Zülüf onlara bu fırsatı altın tepside sundu. Kenan’ın odasında bulduğu silahla, kafasındaki parçaları birleştirince Kenan’a karşı aradığı bahaneyi bulmuş oldu. Bu adam kalbini ısıtmayı başarsa da maalesef mantığı ona hep tersini söylüyordu; inanmak istediği bu zira. Zülüf’ün sorunu duygularıyla hareket edeceği yerde mantığıyla, tam tersi olması gereken zamanda da duygularıyla hareket etmesi. Mantığının işe yarayacağı tek anda duygularıyla hareket etmesi, uzun zamandır sakinliğini koruyan Kenan’ı da çileden çıkarttı. Yaşanan bu öfke patlaması silahın ateş almasıyla nereye varacak bilmiyorum ama Zülüf’ün Kenan’ın babasının durumuyla alakasının olmadığını öğrenince bu zarif adamdan esaslı bir özür dilemesi gerekiyor. Bende bir elimde kalem, kaşlarım yukarıda ve gayet resmî bir avukat edasıyla bekliyor olacağım. Aksi hâlde gereğini düşünecek ve mahkûm edeceğim kendisini.

Güvercin’de bu hafta geçtiğimiz haftaya oranla daha durağan bir bölüm izledik. Ortalarda yer yer duraklamalar da olsa iyi bir bölümdü. Ancak ufacık bir uyarım olacak: Rica ediyorum, şu mahkeme sahnelerinde biraz kitap karıştırıp kurgusal duruşma falan izleyin. İzleyen tüm hukukçuları bayıltma girişimiydi mahkeme sahnesi. Yani her ayrıntısına hâkim olamıyorsanız hızlandırılmış şekilde, uzaktan bir çekimle bu iş bitirin. Kanıtların toplanmasından usule kadar fiyaskoydu sahne.

Genel anlamda oyunculuklar iyiydi ancak bir parantez açmak istiyorum. Mehmet Ali Nuroğlu bu bölümde bir resital sundu desem yanlış olmaz sanırım. Kenan’ın acısını, sakinliğini, nahifliğini ve öfkesini kusursuz aktardı ekrana. Onu izleme keyfi bambaşka. Güzel yüreğine sağlık diyorum.

Yazan, çeken, oynayan tüm ekibin yüreğine sağlık. Yazıma Mete Ak’ın bu güzel dizeleriyle son veriyorum. Haftaya görüşmek üzere sevgiyle kalın.

Belki gerçekler, hep gerçek kalacak.
Unutulmayan duygular hep yerinde duracak
Ama yine de sayıkladığım bir duygu olacak:
Sana inanmak istiyorum.

Benzer Yazılar

Bir Yorum Yazarak Siz de Katkı Sağlayın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.