Hazırlayan: Şeyma BULUT – Ayşe KUTLUHAN

Müzik, tarihin en eski kavramlarından biridir. Bazılarına göre yaşamaktır, bazılarına göre ise rahatlamak için kullanılan bir araç. Müzik, aslında duygu ve düşüncelerin en mükemmel ifade biçimidir. Saatlerce konuşarak anlatılamayan duygu ve düşünceler onunla çok kolay ve etkileyici anlatılabilir. Bu özelliği nedeniyle film ya da dizilerde de anlatılmak istenen duyguların karşı tarafa geçirilmesi için kullanılır. İçinde barındırdığı duygularla ve düşünceleri aktarmadaki muhteşem bileşenleri sayesinde aradan yıllar bile geçse o tınıyı duyduğumuzda aynı duyguları yaşatma özelliğine sahiptir. Bu sebepledir ki bugün artık başlı başına bir sektör haline gelen dizi piyasası için, müzikler hayati önem taşıyor. Başta da söylediğim gibi duyguları aktarmadaki en güçlü araç olan müziğin dizilerin hayatımızdaki yerini anlamlandırmak açısından oldukça büyük bir ayrıcalığı var.Bir dizi izlediğinizde eğer o dizideki hikâyeyi tamamen saran bir de müziği varsa aradan yıllar geçse bile onu duyduğunuzda o eski duyguları yeniden hissedersiniz.

Müzisyenler yaptıkları melodileri kendi tecrübe ve hislerine göre yaparlar. Aslında sanatçının hissini taşır, o melodi. Onun hikâyesidir. Ancak dizi müziği dediğimizde bu durum tamamen değişir. Hikâye artık sadece sanatçıya ait değildir. Bambaşka bir evrende geçen, tamamen kurgusal hayatlar üzerine yapılır. Bu nedenle de dizi müziği yapmak oldukça zordur.

Ülkemizde dizi müzikleri denildiği zaman aklımıza birçok isim gelir. Ekranlarda yıllarca rekorlar kıran dizilerin müzikleri de en az o diziye can veren karakterler kadar konuşulur. Zaten o dizilerin başarılarındaki en büyük paylardan birine sahiptir müziği. Dizi müziğinin tek katkısı diziyi etkileyici kılmak mı, peki? Tabii ki hayır!

Günümüzde her dizi, sosyal medya platformlarına yüklenen hâliyle büyük kitlelere ulaşıyor ve izleyen,izlemeyen her kesimin dikkatini çekiyor. Dizilerde kendisine yer edinen, unutulmaya yüz tutmuş parçalar yeniden gündeme gelirken adını duyurmakta zorlanan özgün melodiler listelerde yer buluyor. Listelerde zirveye oynayan, milyonlarca tıklanma ve indirme başarısına sahip, diziler için özel bestelenenler ise bunların içerisinde en fazla ilgi çekenleri. Burada Sezen Aksu (Kayıp Şehir), Fahir Atakoğlu (Muhteşem Yüzyıl),Cihan Okan(Asmalı Konak), Kıraç (Zerda, Bir İstanbul Masalı), Kazım Koyuncu (Gülbeyaz), Gökhan Kırdar(Kurtlar Vadisi)  gibi isimlere rastlıyoruz. Dizilerde yer alan müzikleriyle tanınan Toygar Işıklı, Mehmet Erdem, Leyla TheBand, Pinhani ve Peragibi kişi ve grupların hayran kitleleri artarken zaten müzik dünyasında bir şekilde varlık göstermeye çalışan bu isimler binlerce insana ulaşarak kitleleri kazanıyor.Dizi müziklerinin ve dizilerde yer alan müziklerin hayatımıza bu derece nüfuz ettiği günümüzde “dizi müzikleri” üzerine bir dosya hazırlamak da hâliyle gerekliydi. Sizler için uzun yıllar boyunca müzikleriyle bizleri derinden etkilemiş 10 dizi ve müziğini derledik. Bakalım sizlerin yüreğinde kalanları gün yüzüne çıkarabildik mi?

 

10 – Asi / Nail Yurtsever

Asi yayınlandığı dönemde reyting rekorları kıran bir diziydi. Tuba Büyüküstün ve Murat Yıldırım’ın baş rollerinde olduğu Monte Carlo Televizyon Festivali Ödülleri’nde “Dünyanın En Çok İzlenen Dizisi” unvanını alan Asi hikâyesi kadar, müzikleriyle de adından oldukça söz ettirmişti. Asi; el değiştiren toprağı, burjuvaziyi ve aşkı anlatırken müzikleri de dönemine damga vuran dizilerden biri oldu. Nail Yurtsever’in ezgileriyle Asi’nin imkânsız hikâyesi birleşince yıllarca akıllardan silinmeyen bir iş ortaya çıktı. Dizide aynı zamanda Eylem Aktaş, Tülay Günal gibi önemli isimler de Yurtsever’e eşlik etti. Çoğunluğu enstrümantal olan dizinin müzikleri mistik havasıyla çok sayıda kişinin beğenisini kazanmıştı.

 

9- Medcezir / Toygar Işıklı

Yayınlandığı dönemde ABD’de oldukça ses getiren The O.C isimli dizinin Türkiye uyarlamasıdır,Medcezir. Konusu aslında tüm dünyada ‘klasik’denebilecek zengin ve fakir ayrımıydı ama dizi, farklı bir bakış açısıyla bunu ekranlara taşıdı. Tozludere’de yaşayan Yaman’ın İstanbul’un en zengin ailelerinin yaşadığı Altınkoy’a gelmesi, Mira’yla yollarının kesişmesi ve yaşadıkları aşkı anlattı bizlere.

Yayın hayatı boyunca reytinglerde her zaman üst sıralarda olan Medcezir, hikâyesi kadar müzikleriyle de dikkat çekti. Ülkemizde birçok dizinin müziğine imzasını atan Toygar Işıklı tarafından yapılan müzikler, kısa zamanda büyük ilgi gördü. Çoğunluğu enstrümantal yapıda olan Medcezir müzikleri dizinin bitmesinin ardından da uzun süre internette en çok dinlenenler arasında yer aldı.

 

8- Çalıkuşu / Aytekin Ataş – Esin Engin

Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu ülkemizde birçok defa film ve dizi uyarlamalarıyla karşımıza çıkan bir başyapıt. Küçük yaşta önce annesini, sonra babasını kaybeden Feride’nin teyzesinin oğluna âşık olması, ardından aldatıldığını öğrenip Anadolu’ya giderek öğretmenlik yapmasının hikâyesidir. Eser son olarak 2013 yılında bir televizyon dizisi olarak uyarlandı. Başrollerinde Fahriye Evcen ve Burak Özçivit’in oynadığı dizinin yönetmen koltuğunda ise Çağan Irmak vardı. Yayınlandığı dönemde dizinin müzikleri de en az dizi kadar ilgi çekmişti. Dizideki birçok müzik Aytekin Ataş imzasını taşımaktadır. Enstrümantal müzikte ülkemizde önemli isimlerden olan Ataş’ın yanında, dizinin herkesçe bilinen fon müziği ise Esin Engin’e aittir. Oldukça duygusal ve iç dünyaya yolculuğu anlatan dizinin müzikleri, belki de diziden çok daha fazla konuşulup, seyircinin hafızasına kazanmıştır.

7– Elveda Rumeli

Yıl 1896… Manastır yakınlarında bir Osmanlı köyü. Balkan Harbi’nin ayak seslerinin de duyulmaya başlamasıyla yüzyıllardır o topraklarda bir arada yaşayan farklı milletlere ait grupların arasında başlayan çatışmaların arasında kalan Sütçü Ramiz ve ailesinin hikâyesidir Elveda Rumeli. Etkileyici öyküsü, bir döneme ayna tutması ve müzikleriyle yayınlandığı dönemin en etkileyici işlerinden biriydi. Özellikle müzikleriyle uzun yıllar adından söz ettirdi.

Dizide duyulan ezgiler aslında Balkan müzikleriydi. O dönemi aydınlatan (müziğin iletişim gücü), yaşanan acıları etkileyici bir şekilde seyirciye hissettiren anonim ezgilerdi, bunlar. Bu anonim eserleri daha sonra Erdal Güney, Hüseyin Yıldız, Kemal Sahir Gürel gibi sanatçılar bir araya gelerek “Elveda Rumeli Orijinal Dizi Müzikleri” adı altında albüm hâline getirdiler ve müzikseverlere sundular. Diziden daha çok konuşulan müzikleri, dizinin daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamıştı.

Kurtlar Vadisi  bir döneme adını altın harflerle yazdırdı dersek asla abartmış olmayız. Dizi kısa zamanda o kadar büyük kitlelere ulaştı ve dizideki karakterler öyle benimsendi ki dünyada emsaline zor rastlanılacak bir başarıya erişti. Dizinin konusu da oldukça dikkat çekiciydi: Yurtdışında KGT adına birçok başarılı operasyonda bulunan Ali Candan; en son Kosova’da iken emrinde olduğu Aslan Akbey tarafından yurda çağrılır ve kendisine en kritik görev olan Kurtlar Vadisi Operasyonu görevi verilir. Bu görevdeki amaç; mafyanın en tepesindeki güç olan ve Mehmet Karahanlı’nın baron olduğu Kurtlar Konseyi’nin çökertilmesidir. Ali Candan; kendisine verilen bu zor görev için bir trafik kazasında öldü gösterilir ve ameliyatla yeni bir yüze kavuşur. Polat Alemdar kimliğiyle eski kabadayı Duran Emmi’nin yeğeni olarak mafya alemine girer.

Yayınlandığı dönemde en az dizi kadar müzikleri de konuşuldu. Bu unutulmaz dizinin müziklerini, çok önemli bir Türk müzisyeni Gökhan Kırdar yaptı. Kurtlar Vadisi sadece kendisine özgü müzikleri ile değil Elif Türküsü, Acem Kızı, Hekimoğlu gibi unutulmaya yüz tutan Türk Halk Müziği’nin unutulmaz eserlerini yeniden popüler hâle getirdi. Bugün de hâlâ efsaneleşmiş müzikleriyle konuşulmaya devam etmektedir.

 

5- Aşk-ı Memnu / Toygar ışıklı

Halit Ziya Uşaklıgil’in unutulmaz eserinin en son uyarlamasıydı Aşk-ı Memnu dizisi. Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Nebahat Çehre ve Selçuk Yöntem gibi usta isimlerin baş rolünde olduğu dizi yayınlandığı dönemde reyting rekorları kırdı. Aşkı arayan bir kadının hüzünlü aşk hikâyesi olan unutulmaz dizinin müziklerinde yine tanıdık bir isim olan Toygar Işıklı’nın imzası var.

En az dizi kadar konuşulan dizinin müzikleri; diziyi izleyen, izlemeyen herkesin hafızasına bir şekilde yerleşti. Enstrümantal olarak seyirciye sunulan ezgiler o kadar başarılıydı ki internette milyonlarca kez dinlendi, telefonlara müzik olarak indirildi. Bugün hâlâ etkisini sürdüren Aşk-ı Memnu, müzikleriyle de zirvedeki yerini koruyor.

4- Deli Yürek /ARIAL

Deli Yürek kendi döneminin en popüler işiydi. Adaletsizlerin karşısında adalet için mücadele eden Yusuf Miroğlu’nun öyküsünü anlatan dizi, yayın hayatı boyunca tabir-i caizse ülkeye yeni bir tür kazandırdı. Delir Yürek’e kadar demode olan mafyavari diziler onunla birlikte yeniden televizyonda kendilerine yer buldu.

Deli Yürek jeneriğinden, dizide kullanılan tüm ezgilerine ve bunların alt metninde yer alan tasavvuf temine kadar oldukça orijinal bir işti. Dizinin müzikleri Aria tarafından yapıldı. Bora Ebeoğlu, Oya Küçümen, Zara, Cengiz Onural gibi usta isimler bu dizinin müziklerine hayat verdiler. İki ayrı albüm hâlinde çıkarılan dizinin müzikleri de binlerce kopyayla müzikseverlere ulaştı ve çok sevildi ve dizinin hayranlarının dilinden de uzun yıllar düşmedi.

3 – Gülbeyaz / Kazım Koyuncu

Klasik bir Karadeniz dizisiydi aslında Gülbeyaz. Düşman iki aile ve onların çocuklarının aşkını anlattı. Dizi öyle çok da büyük kitlelere ulaşmadı ama dizinin Kazım Koyuncu imzalı müzikleri, diziden çok daha büyük bir etki alanı buldu kendine. Ülkede taraflı, tarafsız herkesin sevgisini kazanmayı başaran “şair ceketli çocuğun” nağmeleri neredeyse herkes tarafından bilinir oldu. Yayınlandığı dönemde diziyi izlemeyenler bile dizinin müziklerini severek dinlediler. Çok nadiren de olsa ortaya çıkan bu durum, müziklerinin diziden daha başarılı ve bilinir olmasını sağladı. Bazı bölümlerde elinde gitarıyla gördüğümüz Kazım Koyuncu, Karadeniz’in o melankolik melodilerini geniş kitlelere ulaştırdı.

2 – Süper Baba / Yeni Türkü

Süper Baba yayınlandığı dönemin en çok izlenen dizilerinden biriydi. 90’larda yayında olan dizide üç çocuğu olan Şevket’in çocuklarıyla olan ilişkisini ve aşkını izledik, Süper Baba’da. Mahalle dizileri furyasının en önemli temsilcisi olan Süper Baba bugün hâlâ emsali yapılamamış işlerdendir. Bugünlerde o özlediğimiz eski Türkiye’nin özetidir aslında.

Süper Baba yayınlandığı dönemde müzikleriyle de oldukça beğeni topladı. Özellikle Yeni Türkü’nün “Bana Bir Masal Anlat Baba” şarkısı bugün hâlâ dinlenmeye devam ediyor. Yeni Türkü’nün imzasını taşıyan müzikleri, dizinin bitmesinin üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen hâlâ etkisini sürdürüyor.Süper Baba’da Yeni Türkü’ye eşsiz sesiyle Oya Küçümen eşlik etti.

1-Bir İstanbul Masalı-Kıraç

Ve işte listenin zirvesindeki dizi: Bir İstanbul Masalı.

İstanbul’da, kocaman bir bahçe içinde, büyük bir malikane… Malikanenin soylu ve zengin sahipleri: Arhan ailesi… Göz alabildiğine geniş bahçenin bir köşesinde, malikane hizmetlileri için yapılmış küçük beyaz bir evin sakinleri: Kozan ailesi. İşte, tam burada bir masal başlıyor. Bu masal, güçlü ve karmaşık bir aşk hikâyesi etrafında İstanbul’un farklı kesimlerden insanların hikâyeleriniseyirci ile buluşturdu. Bir yanda iş dünyasının acımasız yörüngesinde lüks barlarda, araba yarışlarında geçirilen yaşamlar; diğer yanda mütevazı ama tutkulu, zorluklar içinde ama aynı zamanda da güçlü ve erdemli insanlar.

Yayınlandığı dönemde reyting rekorları kıran bu unutulmaz dizinin müzikleri,‘Anadolu Rock’müziğinin önemli temsilcilerinden Kıraç’ın imzasını taşımaktadır. Yayın hayatı boyunca müzikleriyle çok büyük kitlelere ulaşan, Kıraç’ın kitlesini de oldukça yukarıya taşıyan Bir İstanbul Masalı’nın büyüleyici dünyasının etkileyici ezgileri, hiç şüphesiz bugün hâlâ dinleyen herkesi, “Bir yanı demirden kor, bir yanı aklı selim…” nağmelerle o günlere götürecektir.

Benzer Yazılar

Bir Yorum Yazarak Siz de Katkı Sağlayın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.